Nyeste artikler
Se alle
I serien "Frederik IX" på DR1  fortæller Dronningen om sit meget tætte forhold til sin far og mindes historiske episoder såsom befrielsesnatten i 1945 (Foto: Morten Krüger/DR)

Dronningen åbner op: Sådan var min far

I en ny tv-serie fortæller Dronningen om sit meget tætte forhold til sin far og mindes historiske episoder såsom befrielsesnatten i 1945.

Rigtigt mange husker dronning Margrethes far Frederik IX som den folkelige ”sømandskonge” med tatoveringer og vejrbidt ansigt. Men han var også en meget kærlig far og familiemand, som forgudede sin hustru, dronning Ingrid og deres tre døtre, Margrethe, Benedikte og Anne-Marie.

LÆS OGSÅ: Lykke i London: Han gør Dronning Margrethe glad

Der bliver lejlighed til at lære den side af Frederik IX meget bedre at kende, når DR1 nytårsdag blænder op for serien ”Frederik IX”.

I galleriet øverst i artiklen kan du allerede nu smugkigge på billeder fra serien

På særlig tilladelse

I serien følger man Frederik IX’s skolegang på Amalienborg med broderen, Prins Knud, hans kærlighed til musikken, tiden som kadet i Søværnet, mødet med prinsesse Ingrid af Sverige, udnævnelsen til Danmarks Konge i 1947, og rollen som far til tre piger. Vi er med helt frem til hans død den i 1972, hvor tronen bliver overladt til H.M. Dronning Margrethe II af Danmark.

LÆS OGSÅ: Kronprinsesse Mary overrasker: Smider vielsesringen

Serien er blevet til i et tæt samarbejde med Kongehuset, som har bidraget med viden om mange af de historiske detaljer såsom klædedragter, uniformer, ordener, medaljer, og hvor forskellige begivenheder præcist udspillede sig. Dronningen har bidraget med forskellige vigtige detaljer, og fortæller levende gennem serien om sit tætte forhold til sin far.

Hun husker bl.a. befrielsesnatten i 1945, hvor hun var fem år gammel, og var lagt i seng. Så hørte hun folk råbe uden for vinduerne på Amalienborg – de kaldte på Kongen. Hun fik lov af sin far til at stå op og fik en gul sodavand for at fejre befrielsen.

LÆS OGSÅ: WHAT! Linse dropper Veganski

Kongehuset har givet unik adgang til at filme blandt andet i Statsrådssalen og Tronsalen på Christiansborg, Riddersalen på Amalienborg, og ikke mindst i kongelogen i Det Kongelige Teater.

I rollen som den unge Frederik IX ses Mathias Flint, 36, som kunne opleves i tv-serien ”Herrens Veje”, mens rollen som den ældre Frederik IX spilles af Kasper Leisner, 44, som var med i filmen ”Jagtsæsonen”.

LÆS OGSÅ: CHOK: Princess Natascha sygemeldt med stress

”Frederik IX” sendes hver søndag kl. 20 på DR1

LÆS OGSÅ: Derfor flytter Kronprinsparrets børn til udlandet

Følg med på vores Facebookside og vores Instagram, så du hele tiden er opdateret med nyheder fra diverse reality-programmer og kendisser.