Nyeste artikler
Se alle
Dronning Margrethe på 75-årsdagen for befrielsen i Mindelunden (Foto: Ida Marie Odgaard/Scanpix)

Dronningens hårde tid: Sådan klarer hun krisen

Det er vigtigt at holde fast i sine rutiner og forblive positiv for at komme helskindet igennem denne svære tid. Det mener læge og foredragsholder netop, at Majestæten er i stand til.

Knap to måneder, hele 53 dage, tilbragte dronning Margrethe i isolation på Fredensborg Slot, inden hun i forrige uge igen var uden for slottets mure. En hård tid, hvor hun med undtagelse af sin 80-års fødselsdag i april kun havde kontakt med et minimum af personale og gæster udefra. Noget af en omvæltning fra en hverdag, hvor hun er vant til et tæt pakket program og at se et hav af mennesker dagligt.

Men alt tyder på, at majestæten er kommet godt gennem krisen, der har haft store menneskelige omkostninger i Danmark såvel som resten af verden.

LÆS OGSÅ: Fra politibetjent til pædagog: Cassia ofrede sit liv i Brasilien for Charles

– Som alle andre, der oplever tab, sorg og isolation, kan dronningen vælge at se positivt eller negativt på sin situation. Den negative version er at være trist over, at man er isoleret, er blevet alene, og ikke kan opretholde de forpligtigelser og offentlige funktioner, som hun sætter den største ære i at udføre. Jeg er nu sikker på, at dronningen er typen, der tager de positive briller på og sætter pris på at få tid foræret, eksempelvis til sine mange kreative sysler omkring håndarbejde, maling, læsning og skrivning, fortæller læge og foredragsholder Jerk W. Langer.

– I en tid som nu, hvor de fleste af os har levet isoleret, er det, både for dronningen og for os andre, vigtigt at have en fast rutine i hverdagen. Dels for ikke at blive passiv og sløv, dels fordi faste rammer i hverdagen hjælper os til at holde os i gang og holde humøret oppe. Vi får simpelthen noget at stå op til og holde os i sving med, lyder det fra lægen.

LÆS OGSÅ: Oh Land afslører kønnet

Arbejdet fik Majestæten gennem tabet af prins Henrik

– Dronning Margrethe har tidligere peget på netop sit arbejde som den største hjælp i tiden efter prins Henriks død.

– Jeg er jo så heldig, at jeg stadigvæk har et arbejde og skal noget. Og det er en kæmpe hjælp, har dronning Margrethe sagt tidligere.

– Når man skal noget, så kan man, forklarede hun og sagde, at det gjorde, at hun ikke ‘faldt i grøften, ustandselig’ i sin bearbejdelse af sorgen over ægtemandens død.

LÆS OGSÅ: Sandra har mistet sine børn: Smerten sidder i mig

– Jerk W. Langer peger da også på, at netop det at have noget at give sig til er vigtigt. Især når dronning Margrethe sidder isoleret på Fredensborg Slot, hvor hun er omgivet af et langt livs minder om sit liv med prins Henrik.

– Dronningen har nu i to år bearbejdet sorgen over tabet af prinsen. Hun har været igennem de klassiske sorgfaser og er forhåbentlig nu nået frem til en accept af sin livssituation som enke. Så på den vis har hun været godt rustet til den isolerede situation og har forhåbentlig fået mulighed for yderligere refleksion og eftertænksomhed, hvilket er sundt i den videre sorgbearbejdningen. Hun har haft ro og tid til at mindes gode stunder, se på gamle fotos, eventuelt rydde lidt op i deres fælles ting, samt tænke over, hvordan hun vil indrette sit personlige liv fremadrettet, slutter læge og foredragsholder Jerk W. Langer.

LÆS OGSÅ: Tv-dommers vilde vægttab: Sådan gjorde jeg

Følg med på vores Facebookside og vores Instagram, så du hele tiden er opdateret med nyheder fra diverse reality-programmer og kendisser.