Nyeste artikler
Se alle
Foto: Klaus Bo Christensen

Få opskriften her: ‘Bagedyst’-stjerner guider til de bedste hveder

Om du spiser hveder torsdag eller fredag, så er her fem forskellige opskrifter på de perfekte hveder fra tidligere 'Bagedyst'-deltagere og dommer.

På fredag den 8. maj er det Store bededag. Det er en dansk helligdag, der altid falder fredag før fjerde søndag efter påske. Dagen er en særlig dansk helligdag, som ikke har sin oprindelse i den bibelske fortælling, som mange andre helligdage, og den blev indført i 1686. Det er en dag, der er tiltænkt bøn og faste, og fordi bagerne holdte fri, bagte de en masse hveder dagen før, som folk kunne købe og spise på helligdagen.

I dag spiser mange danskere stadig hveder på Store bededag, og mange er også begyndt at spise dem dagen før. Der stilles flere steder spørgsmålstegn ved, hvilken dag de faktisk skal spises. Det spørgsmål stiller flere af de ‘Bagedyst’-eksperter, som vi har fundet hvedebrødsopskrifter på, også.

LÆS OGSÅ: HOT NEWS: ‘Bagedyst’-deltager skal være far

Hveder kan købes hos bageren og i diverse supermarkeder, men ønsker du at bage dem selv, så har vi fundet flere ‘Bagedyst’-stjerner, der kan hjælpe dig med opskriften på deres favorit hveder.

Se alle eksemplerne herunder:

Micki Cheng anbefaler alle at spise hvederne med rigeligt smør:

 

Vis dette opslag på Instagram

 

MUMS!! 😋😋 Findes der noget bedre end luftige, lune og velsmagende hveder?! 🤩🤩 Jeg synes, det er en ret god bededags-tradition! Hvad siger I?! Men skal man egentligt spise dem om torsdagen eller om fredagen?! 😅😅 ❕ Opskriften får I her, og smid gerne et like på billedet for flere lækre og gratis opskrifter! Så bliver jeg mega glad 😍😍 ❕ OPSKRIFT til 12 store hveder! 35 g gær 3 dl mælk 2,5 spsk sukker 1 æg Ca. 6-650 g hvedemel 1,25 tsk salt 2 spsk olie 75 g blødt smør 1,5-2 tsk stødt kardemomme ❕ Lun mælk og opløs gæren i mælken. Kom sukker, olie og æg i og rør rundt. Tilsæt det meste af melet og salt og kør på maskine. Tilsæt mere mel hvis nødvendigt. Kom smør i og kør dejen smidig og lækker. Lad hæve lunt i ca. 25 min. Del dejen i 12 og form boller. Placér bollerne i en smurt form (ca. 24×32 cm) så de ikke rører hinanden – men de skal stadig stå tæt. Laf efterhæve ca. 50 min. Bag hvederne ved 200 grader i ca. 15-20 min i alm. ovn. . Rigtig god fornøjelse med det 🤩🤩 Ps: spis hvederne med rigeligt smør 😋😋

Et opslag delt af Micki Cheng (@mickicheng) den

LÆS OGSÅ: ‘Bagedyst’-deltager lancerer tøjkollektion: Det er en stor drøm

Tobias Hamann var den første mand, der vinder ‘Den store bagedyst’ tilbage i 2014. Han giver her sit bud på den bedste hvede:

 

Vis dette opslag på Instagram

 

BRANDVARME HVEDER – opskrift via link i bio ✌🏻

Et opslag delt af 𝐓𝐎𝐁𝐈𝐀𝐒 𝐇𝐀𝐌𝐀𝐍𝐍 (@tobias_hamann) den

LÆS OGSÅ: Lene Beier hjælper ensomme, mens hun optager ‘Landmand søger kærlighed’

Jon Daniel Edlund giver et godt råd, som mange måske ikke lige tænker over, for smør og æg skal ud af køleskabet i god tid før bagning. Se restens af hans gode hvede-fif her:

 

Vis dette opslag på Instagram

 

Super frådern hveder med kardemomme, yesss! Skal du være med til at bage de lækreste varme hveder, som skal serveres i forbindelse med Store Bededag? Så er det ONSDAG KL 15.00 her på IG LIVE at vi sammen skal bage de lækreste basser! Super enkelt, super lækkert. Jeg har skrevet hvilke råvarer i skal bruge her nedenunder, og jeg deler en endelig opskrift efter eventet 😇😉 Jeg håber i har lyst til at bage med!! Det er bestemt ikke et krav at ælte på maskine, jeg demonstrer også ælteteknik i hånden, men æææh. Har du en Kenwood?! Så gør den klar 😎😇GOD DAG VENNER! OG HUSK AT TAGE SMØR OG ÆG UD AF KØLEREN FØR VI BAGER – Stuetempererede råvarer blandes bedre – Tip numero uno😎😉 . 20g gær (evt 10g gær og 80g aktiv surdej) 200 ml sødmælk 150g vand 2 store æg Ca. 750g hvedemel 60g sukker 2 tsk kardemomme (helst friskkværnet eller stødt) 1 stor tsk salt 80g blødgjort smør . #kenwood #kenwooddanmark #bagsammenhverforsig

Et opslag delt af Jon Daniel Edlund (@jondanieledlund) den

LÆS OGSÅ: ‘Sommerdrømme’-par efter tildeling af sommerhus: Vi havde håbet på panoramaudsigt

Marianne Bjerring Hansen er en af dem, der stille spørgsmålstegn ved dagen for hveder, og hun har en lille afstemning kørende på sin profil. Giv din stemme hos hende, og find vej til hendes opskrift her:

LÆS OGSÅ: ‘Maddysten’-finalist mistede retten til faderskab: Har aldrig set sin datter

Mette Blomsterberg var dommer i de første fem sæsoner af ‘Den store bagedyst’. I hendes perfekte opskrift på hveder skal dejen æltes i ti minutter. Læs resten af opskriften herunder:

 

Vis dette opslag på Instagram

 

Jeg elsker hveder og dem vil jeg bage idag. Skal du også lave dem selv, så smider jeg lige min opskrift❤️ Hvis du har mulighed for at finde (eller hvis du har) kardemommekapsler, så knæk dem selv og kom knus de fine frø i en morter. Det kan nemlig ikke sammenlignes med det stødte kardemomme som købes i breve…! Dejlig søndag fra mig😘🌸☀️🌷 Opskriften er fra min bog; Skønne Klassikere😜 Blomsterbergs hveder 24 stk. Gærdej 50 g gær
5 dl sødmælk
100 g sukker
2 tsk stødt kardemomme 4 æg ca. 1,2 kg godt hvedemel 2,5 tsk salt 150 g blødt smør Du skal bruge: 1 justerbar bageramme eller 1 dyb bradepandeform, ca. 30 x 45 cm bagespray eller smagsneutral olie Dej: Smuldr gæren i røreskålen til røremaskinen. lun mælken til 40 grader og kom den ned til gæren sammen med sukker, kardemomme, æg og fire femtedele af melet. Ælt dejen i 10 minutter i mellem gear på røremaskinen. Skru lidt ned for hastigheden og tilsæt saltet og smørret, mens der æltes stille og roligt. Tilsæt mere mel, til dejen er godt sammenhængende og glat, men stadig smidig. En for hård dej giver et tørt og kedeligt resultat. Lad dejen hvile i 20 minutter på et meldrysset bord og del den efterfølgende i 24 lige store stykker. Smør formen jævnt og godt med bagespray eller smagsneutral olie.
Tril alle dejstykker til stramme boller og læg dem på rad og række i den smurte form, som det passer bedst – fx 4 x 6 stk. bollerne skal ligge tæt, men må lige nøjagtigt ikke røre hinanden.
Lad dem hæve tildækket et lunt sted i 1,5 time, til de har mere end dobbelt størrelse og er ’groet’ let sammen.
Bag hvederne i en 190 grader varm ovn, til de er godt gyldne og bagt i bunden, ca. 20-30 minutter afængigt af ovnen.
Tag hvederne ud af ovnen, vent 10 minutter og vend dem så ud af formen. lad dem køle af på en afkølingsrist. Det er en stor portion, men hvederne er ufatteligt velegnede til frysning og også gode på andre dage end aftenen før store bededag!
Spis dem fx til morgenmad, hvor de også er fantastiske. #hveder #blomsterbergshveder #godsøndag #metteblomsterberg #blomsterbergs #sammenhverforsig #hjemmebagt

Et opslag delt af Mette Blomsterberg (@metteblomsterberg_official) den

LÆS OGSÅ: ‘X Factor’ er tilbage: Her er den nye dato

Følg med på vores Facebookside og vores Instagram, så du hele tiden er opdateret med nyheder fra diverse reality-programmer og kendisser.