Nyeste artikler
Se alle
Den famøse scene hvor Misse kommer hos ægteparret Varnæs for at fortælle, hvordan hun tog livet af sin mand. (Foto: DR)

HUSKER DU? Her er historien om ‘Matadors’ Karin Nellemose

Hendes fremragende skuespil skabte nærmest seerstorm hos DR, da man genudsendte serien.

En af de mest berømte scener fra ‘Matador’ er den, hvor Misse tager livet af lærer Andersen. Men scenen eksisterer slet ikke. At folk tror, de har set den, skyldes fremragende skuespil af Karin Nellemose.

– Han blev som et vildt dyr!

Alle, der har set ‘Matador’ én, to eller måske 10 gange, kan huske scenen, hvor Misse sidder sammen med Maude Varnæs og fortæller om sin bryllupsnat med lærer Andersen.

– Han ville op i sengen til mig. I lillemors seng. Og lige under hendes billede!

LÆS OGSÅ: Per Pallesen afslører ny ‘Matador’-fejl

LÆS OGSÅ: Derfor skulle Hr. Schwann dø i ‘Matador’

Og så fortæller den underkuede Misse Møhge, hvordan hun låste sin ægtemand ude på altanen og lod ham blive derude en seks-syv timer i regnen, indtil han var helt rolig og havde pådraget sig en lungebetændelse, der nogle dage senere tog livet af ham.

Det er denne scene med lærer Andersen i natskjorte ude på altanen, mange seere kan huske lige så tydeligt – selvom den ikke eksisterer. Selv da instruktøren Erik Balling i en tv-udsendelse bedyrede, at scenen aldrig var blevet vist – da den aldrig var blevet optaget – nægtede mange ‘Matador’-fans at tro ham.

Erik Balling gav Karin Nellemose, som spillede rollen som Misse, skylden og æren for denne misforståelse blandt tv-seerne. For det viste, hvor dygtig en skuespillerinde, hun var, at hun kunne fortælle så levende om en hændelse, at folk troede, de havde set den med egne øjne.

LÆS OGSÅ: Lise Nørgaard om omstridt ‘Matador’-scene: Den findes IKKE!

LÆS OGSÅ: ‘Matador’-stjerne står frem: Jeg blev voldtaget

Ældre end sin ”mor”

Rollen som den jomfrunalske Misse Møhge var et karrieremæssigt højdepunkt for Karin Nellemose, som var 73 år, da ‘Matador’ fik premiere. I mange scener traskede hun rundt i Korsbæk med sin gamle mor i kørestol. Moderen, fru Fernando Møhge, blev spillet af Karen Berg, som faktisk var knap et år yngre end Karin Nellemose.

Karin Nellemose blev født 3. august 1905, og som otteårig var hun med sine forældre i Det Kongelige Teater. Det var en uforglemmelig oplevelse for hende, og hun vidste tidligt, at hun ville være skuespillerinde.

Karin var kun 13 år, da hun mistede sin far, og moderen måtte herefter tjene til mad og tøj til sine tre børn ved at udleje tre af de fem værelser i lejligheden.

LÆS OGSÅ: ‘Matador’: Hvad skete der med Maude og Laura?

LÆS OGSÅ: Uheldige Daniel Skjern fra ‘Matador’: Ramt af død, ulykke og sceneskræk

Fra 1924-26 uddannede Karin Nellemose sig på Det Kongelige Teaters elevskole. Gennem det meste af sit liv var hun ansat på nationalscenen, hvor hun i 1971 fejrede 50-års jubilæum.

Sideløbende med de utallige store teaterroller fik hun også mange roller på film. Hun debuterede som 20-årig på det hvide lærred og var med i omkring 40 tv- og biograffilm. Hun kunne spille både sart og robust, hun kunne være overklassefrue, primadonna, prostitueret eller husholderske. Hun kunne være alt fra ydmyg og selvudslettende til temperamentsfuld eller humoristisk. Karin Nellemose mestrede alle genrer.

Blandt hendes minderige roller er det morsomme spøgelse i ‘Baronessen fra benzintanken’ og den morderiske fru Brydesen i Leif Panduros tv-serie ‘Ka’ De li’ østers?’

LÆS OGSÅ: Joen Bille savnede en større rolle i ‘Matador’

LÆS OGSÅ: Overtjener Olsen fra ‘Matador’: Folk tror jeg er død

Drager tv-seerne

Ikke mange uden for Karin Nellemoses nærmeste omgangskreds kendte meget til hendes privatliv. Hun var ikke spor snerpet, når det handlede om interviews om personen Karin Nellemose, men hun mente ikke, hun var interessant nok til at kunne fortælle en masse om sig selv. Hun udgav aldrig nogen selvbiografi, og hun sagde sjældent ret meget privat i de få avis- eller ugebladsartikler, hun medvirkede i.

Men vi ved dog, at hun som 22-årig giftede sig med skuespil- og operachef Torben Anton Svendsen. Sammen fik de datteren Annemette Svendsen, som også blev skuespillerinde, og ægteskabet varede helt frem til Torben Anton Svendsens død i 1980 – mens Karin Nellemose medvirkede i ‘Matador’.

LÆS OGSÅ: Per Pallesen om ugens ‘Matador’-afsnit: Jeg er ikke et dumt svin

LÆS OGSÅ: Frk. Mikkelsen fra ‘Matador’: Jeg bliver stadig genkendt

Karin Nellemose var storesøster til den berømte billedhugger Knud Nellemose. Hun havde også en søster, som blev balletdanser.

Men tilbage til Misse Møhge. Det blev den rolle, der fik en helt ny generations øjne op for Karin Nellemoses talent. Hun udviklede karakteren, som blev en meget populær skikkelse i serien, og især i de sidste episoder, hvor hun begynder at drage mændene, drager hun så sandelig også tv-seerne med sit brillante skuespil.

Efter ‘Matador’ fortsatte Karin Nellemose endnu nogle få år med at spille teater, men trak sig så tilbage. Hun døde 5. august 1993, 88 år gammel. I aften kan vi atter se hende som Misse i ‘Matador’ på DR1.

LÆS OGSÅ: Historien bag villaerne i Matador – dengang og nu

LÆS OGSÅ: Birgitte Bruun om ‘Matador’-rollen: Jeg var så bange

Følg med på vores Facebookside og vores Instagram, så du hele tiden er opdateret med nyheder fra diverse reality-programmer og kendisser.